Oves bezpluchý

Dostupnost: Skladem 9 ks

Kategorie: Špajz / Bez obalu

Dodavatel: Opobchod

Hmotnost: 1kg

42 Kč

Oves bezpluchý

Místo původu: Morava

Odrůda: Saul

Čistota původu:  BIO

Max. teplota při zpracování: 35 °C

Před vařením oves přeberte a zbavte případných plev. Dále pak namočte a poté uvařte jako rýži. Můžete z něj vyrábět pomazánky, dezerty a třeba ho jíst naklíčený v salátech.

Oves bezpluchý (narozdíl od od toho pluchatého netřeba loupat) pokládám pro své léčebné a výživné vlastnosti za další z tzv. „superpotravin.“ Díky vyváženému množství složitých sacharidů, škrobu a vlákniny se jedná o potravinu s nižším glykemickým indexemRozpustná forma vlákniny na sebe váže toxické látky, díky čemuž naše tělo čistí, snižuje hladinu LDL cholesterolu a navozuje dlouhodobý pocit sytosti, lze tedy zařadit jak do redukční, tak diabetické diety, kdy třeba započítat mezi sacharidový příjem dne. Pravidelnou konzumací ovsa, ať už v jakékoli podobě, dosahujeme velmi dobrých výsledků při prevenci a léčbě arteriosklerózy či hypertenze.

 

Oves, oproti celé řadě dalších obilovin, obsahuje vyšší množství bílkoviny a lehce stravitelného tuku. 100 g potraviny odráží tyto hodnoty: 1570 kJ, bílkoviny 13 g, sacharidy 69 g, tuky 6 g. K bílkovině bych ještě ráda dodala malou poznámku. Jak víme, bílkoviny jsou složeny z aminokyselin. Těch existuje na 22 různých typů. 8 z nich je esenciálních, to znamená, základních, nezbytných, organismus si je nedokáže vyrobit a tak, třeba je přijímat ve stravě. Zbylé z nich si tělo dokáže opatřit samo. Další zákonitostí je také fakt, že esenciální aminokyseliny je třeba přijmout ve vyváženém množství a poměru. Málo zastoupenými aminokyselinami ovesných vloček jsou lysin a threonin, naopak methioninu oves obsahuje víc. U slaných variant lze ovesné vločky smíchat s troškou luštěnin (obsahují méně methioninu a dostatečné množství threoninu a lysinu), u varianty sladké si budeme muset poradit jinak, dobrou volbou může být ovesná kaše s Goji, které lysin a threonin obsahuje v dostatečném množství.

 

Z vitamínů najdeme vitamíny skupiny B a vitamín E. O ten však varem přicházíme. Chceme-li jej zachovat, bezpluchý oves lze také naklíčit, čímž se množství vitamínu E, vitamínu života, mnohonásobně navyší. Z minerálů bych pak vyzdvihla zinek, křemík, hořčík a železo, kdy jej na 100 g sníme 34 % z denní doporučené dávky dne.

 

Jak jej však zapracovat do svého jídelníčku tak, abychom si k jeho zdravotním přínosům navíc i pochutnali?

Dříve, než oves bezpluchý povaříme, zkusme jej přes noc namočit. Dobu přípravy pak zkrátíme až o 10 minut. Na jednu osobu tu vždy počítám s 1 hrstí ovsa. Pokud budeme převádět na gramy, v redukční dietě si dopřejme 60 g, to stejné lze přijmout dietou diabetickou, kdy 60 g ovsu ukrývá 40 g sacharidů, to znamená 4 výměnné sacharidové jednotky. V racionální dietě si můžeme dopřát 80 g, kdy tato porce zasytí až na několik hodin.

 

Dušený bezpluchý oves s brokolicí a rajčaty (1 porce)

  • 80 g bezpluchého ovsa
  • 100 g brokolice
  • 100 g rajčat
  • 50 g cibule
  • půl červené papriky
  • 1 Bio bujón
  • česnek
  • majoránka, lahůdkové droždí
  • sušený česnek
  • himalájská sůl
  • avokádový olej

 

Na avokádovém oleji (který má vyšší bod zakouření) zpěníme cibulku, přidáme bezpluchý oves, zeleninu, kterou jsme nakrájeli na malé kousky, celé podlijeme bujónem a dusíme. V průběhu vaření dochutíme prolisovaným česnekem, himalájskou solí, majoránkou, lahůdkovým droždím a sušeným česnekem. Přidávám jak jeho čerstvou, tak sušenou variantu, což výsledný pokrm ještě více ozvláštní. Podáváme se salátem z listové zeleniny, která by se, pokud tomu ještě tak není, měla stát nedílnou součástí našeho jídelníčku.

 

Pomazánka z bezpluchého ovsa (4 porce)

  • 200 g bezpluchého ovsa
  • 1 mražená zelenina: mrkev, hrášek, kukuřice
  • sušená rajčata
  • česnek
  • cibulka
  • lahůdkové droždí
  • himalájská sůl

 

Oves povaříme, mezitím napařujeme mraženou zeleninu. Pokud máme raději výraznější pokrmy, lze mrkev, hrášek a kukuřici vyměnit za zeleninu pod svíčkovou. Jakmile je vše měkké, vložíme do mixéru společně s česnekem, cibulkou, lahůdkovým droždím a himalájskou solí. Umixujeme, ne však úplně najemno, ale nahrubo. Do hotové směsi přimícháme jemně posekaná sušená rajčata, dozdobíme vlašskými ořechy a servírujeme, můžeme vyzkoušet mou milovanou variantu, s kedlubnovými plátky, na které pomazánku namažeme.

 



Více informací na:  http://www.celostnimedicina.cz/oves-bezpluchy.htm#ixzz4EPWqmsI4

 

Opobchod

Opobchod

Opobchod je tak trochu jiný obchod. Kvalitní suroviny z Oponěšic k dispozici i v jihočeské lokálce. Více o opobchodu nalezente na webu: opobchod.cz.



Žitný kvásek

0 Kč

Žitný kvásek

Detail

Napište svůj názor

*
*
*
*

* Vložením jakékoliv odpovědi se celé téma posune nahoru jako nejnovější, nevkládejte proto reakce na jiné téma bez použití odkazu 'odpovědět'.

Mladé cuketky (kus)

14 Kč

Mladé cuketky (kus)

Detail
Mrkev karotka (svazek)

35 Kč

Mrkev karotka (svazek)

Detail
Halloumi

35 Kč

Halloumi

Detail
Cibulka lahůdková s natí - svazek

29 Kč

Cibulka lahůdková s natí - svazek

Detail

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.