Pažitka

Dostupnost: Skladem 7 ks

Kategorie: Ovoce a zelenina

Dodavatel: Kořénkova farma Vícemil

Velikost: svazek

19 Kč

Pažitka

Málokdo ví, že pravým jménem se pažitka jmenuje „česnek pažitka“ a má, mimo té zahradní, mnoho odrůd. Ve volné přírodě se nejčastěji u nás setkáme s pobřežní pažitkou, jindy také pažitkou pravou. V horách a u potoků se setkáme s pažitkou horskou, tu ale nejíme. Na okrasu se hodí odrůda čínské pažitky, která někdy dosahuje až 60 cm. Volně roste v Evropě, Asii i na severu Ameriky. Pažitka chutná a voní jako jemná cibulka, proto po ní může lehce zapáchat dech. Lehkým pokapáním citronem lze tyto obtíže minimalizovat.

Jako bylinka je cenná v tom, že obsahuje mnoho bílkovin, je zdrojem vitamínu C i B2 a celé řady minerálů, jako je sodík, vápník, železo nebo fosfor. Zdraví prospěšné jsou i éterické oleje v pažitce obsažené. Pažitka tak podporuje trávení, má protizánětlivé účinky a chrání proti plísním. Jako koření nejčastěji pažitku využijeme jako náhradu za jarní cibulku. Dokáže navíc vyzdvihnout v pokrmu slanou chuť, takže nemusíme už přidávat tolik soli. Pažitku doporučujeme konzumovat jen v syrovém stavu – převařená ztrácí své jedinečné chuťové i léčivé vlastnosti. I pokud ji využíváte jako přísadu do teplé kuchyně – třeba do polévek nebo omáček, je nejlepší ji přidat až v závěru přípravy pokrmu, nejlépe až přímo na stole!

I těm nejjednodušším receptům dodá pažitka ten správný říz. Kdo by neměl rád čerstvý chléb namazaný máslem a posypaný pažitkou? Stejně tak pažitkou posypaná míchaná vajíčka? Pažitka se ale hodí i do tvarohových pomazánek, majonéz a jogurtových zálivek, kterými lze polévat různé druhy masa – od vepřového, přes hovězí až po zvěřinu. Velice často se pažitka sype i na čerstvě uvařené nebo šťouchané brambory, přidává se též do různých salátů. Mezi oblíbené lahůdkové recepty patří například ztracená vejce, která se často zdobí pažitkou. Pažitka je také dobrá k rybám, například ke štice. Používá se často také v italské kuchyni, zejména při přípravě těstovin. Takové pikantní penne se šunkou, pažitkou a rajčaty určitě zvládnete i doma. Ze zakysané smetany, vegety, citronu, hořčice, cibule a dvou hrstí pažitky lze snadno připravit skvělou pažitkovou zálivku na zeleninové saláty. Ne každý ví, že také překrásné květy pažitky jsou jedlé a používají se k dekoraci jídel.

Pažitka není vhodná k sušení. Sušit ji lze, ale ztratí valnou část své chuti i aroma a po usušení už zůstává pouze její ozdobná funkce. Ideální formou uchování na zimu a horší časy je tak zamražení. Pažitku nasekáme na kousky a připravíme do formy na led spolu s vodou. Po zmrazení vyklopíme a uchováme v igelitovém sáčku.

Čerstvou pažitku můžeme uchovat nejlépe ve sklenici s vodou, v lednici takhle vydrží až 5 dní. Nepoužíváme nažloutlé, nečerstvě vypadající listy. Umýváme vždy až těsně před použitím.

Kořénkova farma Vícemil

Kořénkova farma Vícemil

O naší farmě

Po pěti letech působení ve vesnici Ředhošť (pod názvem Ekofarma Ředhošť), která se nacházela na pomezí Středočeského a Ústeckého kraje, jsme se přestěhovali do Jižních Čech. Nově nás najdete na okraji obce Vícemil v okrese Jindřichův Hradec pod novým názvem Kořénkova farma Vícemil.

Kdo jsme

My na hradě Hazmburk

Po mnoha letech cestování po ekologických farmách různě ve světě, jsme si chtěli konečně vyzkoušet, jestli to taky sami   dokážeme. Živit se něčím co nás baví, čemu věříme a co nám dává smysl. Ono zahradničení je docela dřina. Každé ráno se probudíte a vidíte tu spoustu práce všude kolem, ale když se potom na konci dne za sebou ohlédnete, cítíte velké zadostiučinění. Co jednou zasadíte, to potřebuje zalévat, okopávat. A tak to jde den co den. Ale když vidíte jak to všechno roste, to je to, co je na zahradničení to nejhezčí.

Naše principy

Pokračujeme dále v tradici pěstování širokého sortimentu zeleniny, vše v souladu s ekologií a zejména naším přesvědčením, založeným na respektu k přírodě. Věříme, že je možné půdu užívat trvale udržitelnýmzpůsobem, aniž bychom ji zásobili chemickými prostředky a ta nám bude na oplátku dávat tu nejzdravější a nejchutnější zeleninu.

Záběr na zahradu v červenci

Na rozloze 5000m2 pěstujeme asi 60 různých druhů zeleniny. Pestrá kultura  omezuje riziko přemnožení škůdců a  každoroční obměna plodin pak zabrání vyčerpání půdy a šíření nemocí. S pomocí svazenky vratičolisté, kterou používáme  jako zelené hnojení a kompostu pak opět půdu obohacujeme o důležité živiny a humus. Je to postup známý po mnoho staletí, proto je neuvěřitelné a smutné, že v dnešní době je stále mnoho lidí, kteří se na ekologické zemědělce dívají jako na lháře a podvodníky. Přitom ten rozdíl v chuti je tak patrný. Z moderních přístupů jsme si osvojili zejména používání zakrývacích textilií, které vytváří pro rostliny vhodnější prostředí, udržují vlhkost a teplotu a také je chrání před silnými dešti, kroupami, větrem a nálety hmyzích škůdců.

 Jahody z Vícemili

Kromě zeleniny pěstujeme na rozloze 2500m2 jahody, které nám tady zůstaly po bývalých majitelích. I přes malé zkušenosti jsme se rozhodli v pěstování jahod dále pokračovat. Pokud bude přát počasí, tak se máte na co těšit.



Podobný produkt nenalezen.

Napište svůj názor

*
*
*
*

* Vložením jakékoliv odpovědi se celé téma posune nahoru jako nejnovější, nevkládejte proto reakce na jiné téma bez použití odkazu 'odpovědět'.

Mladé cuketky (kus)

14 Kč

Mladé cuketky (kus)

Detail
Mrkev karotka (svazek)

35 Kč

Mrkev karotka (svazek)

Detail
Halloumi

35 Kč

Halloumi

Detail
Cibulka lahůdková s natí - svazek

29 Kč

Cibulka lahůdková s natí - svazek

Detail

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.