Černá toskánská kapusta - svazek

Dostupnost: Skladem 14 ks

Kategorie: Ovoce a zelenina

Dodavatel: Kořénkova farma Vícemil

Velikost: svazek

19 Kč

Černá toskánská kapusta - svazek

Černá kapusta /Cavolo Nero/ je blízkou příbuznou u nás známější kadeřavé kapusty avšak oproti ní je méně tuhá. Dlouhé tmavé listymají výraznou až pikantní chuť a připravují se podobně jako například mangold, nicméně její tepelná úprava trvá maličko déle. Listy této formy kapusty netvoří hlávku, nýbrž rostou ve volné růžici na vysokém košťálu.

Koncentrace karotenu neboli vitamínu A v těchto formách kapusty překonává všechny rekordy. Přitom tento vitamín je nejdůležitějším ochranným imunitním faktorem pro sliznice, a také rozhodujícím pro všechny genetické impulzy, které podněcují vitalitu, optimismus a dynamičnost. Obsahuje všechny vitamíny skupiny B (kromě B12), obzvláště mnoho biotinu, kterému se říká vitamín krásy pro pleť a vlasy. Dále také úctyhodné množství vitamínu C. Vysoký obsah vlákniny je ideální prostředek k tvorbě zdravé střevní flóry. A ještě jeden rekord: mimořádný obsah vitamínu E, který chrání buňky před volnými radikály. Obsahuje také minerální látky jako jsou draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo, jež jsou důležité pro zdravý růst kostí, prevenci osteoporózy, posilují srdce a ledviny a chrání před rakovinou.

Ať už ji vaříte v páře, dusíte, nebo blanšíruje a potom krátce osmahnete, vězte že potřebuje důkladně uvařit. Ne jako špenát, či mangold, které jsou hotové, když se sotva prohřejí, listová kapusta bude příliš tuhá když bude nedovařená. Naopak nemá tendenci se rozvařit a svou křehkost si udrží mnohem déle než např. již zmiňovaný špenát či mangold.

Tepelná úprava černé toskánské kapusty, stejně jako červené ruské, Vám zabere asi 15 min, zatímco kadeřavá kapusta neboli kadeřávek, je mnohem tužší a jejich tepelná úprava trvá až 40 minut. I úplně upravená listová kapusta bude tuhá, ale tak, že příjemně. Její chuti prospěje, pokud nejprve v pánvi krátce orestujete nějaké koření.

Pokud patříte mezi gurmány a nevadí Vám strávit přípravou více času, odstrantě z listů celé řapíky. Buďto položte celý list na dřevěné prkýnko a nožem podél řapíku po obou stranách odddělte od listu, nebo můžete list podélně přehnout kolem řapíku a už řežete na každém listu jenom jednou. V tomto případě ani nemusíte používat nůž a list od řapíku jen ručně odtrhnout. Video s návodem jak na to najdete zde. Je to sice v angličtině, ale videu určitě porozumíte všichni a spustí se samo, jenom vteřinku vydržte.

Pokud se Vám však nechce přípravou trávit tak dlouho, u tohoto druhu bude stačit jen odříznout spodní část stonku, tam kde začíná list. Takhle nemusíte brát do ruky každý list zvlášť, ale můžete vzít třeba i celý svazek najednou, či po částech.

Mladé listy se mohou použít i na saláty. Příprava je velice podobná jako u špenátu nebo mangoldu, chuťí se však blíží více k brokolici. Nejčastěji se používá vařená, velmi se hodí k uzenému masu či bramborám se sázeným vejcem. Přidává se do polévek, špenátu, dušené zeleniny. Dále můžeme zapékat se sýrem nebo připravit jako špenát. Kořeníme zejména česnekem a pepřem. Listy chutnají výborně, když se osmahnou na tuku a v troše vývaru podusí doměkka. 
Pokud s listovou kapustou nemáte dosud žádné zkušenosti, zkuste začít tímto receptem.

Pokud chcete listovou zeleninu servírovat jako plnohodnotný hlavní chod, přidejte proteiny nebo tuk a nejlépe oboje. Ideální jsou ořechy a stejně tak luštěniny jako čočka, fazole či cizrna.

Listy uchovávejte vždy v lednici, nejlépe v plastovém sáčku, aby neovadaly. Sáček nechte otevřený, aby případná nadměrná vlhkost nezpůsobila hnití. Takhle můžete listovou zeleninu uchovat až 5 dní. Nepoužíváme nažloutlé, nečerstvě vypadající listy. Umýváme vždy až těsně před použitím.

Kořénkova farma Vícemil

Kořénkova farma Vícemil

O naší farmě

Po pěti letech působení ve vesnici Ředhošť (pod názvem Ekofarma Ředhošť), která se nacházela na pomezí Středočeského a Ústeckého kraje, jsme se přestěhovali do Jižních Čech. Nově nás najdete na okraji obce Vícemil v okrese Jindřichův Hradec pod novým názvem Kořénkova farma Vícemil.

Kdo jsme

My na hradě Hazmburk

Po mnoha letech cestování po ekologických farmách různě ve světě, jsme si chtěli konečně vyzkoušet, jestli to taky sami   dokážeme. Živit se něčím co nás baví, čemu věříme a co nám dává smysl. Ono zahradničení je docela dřina. Každé ráno se probudíte a vidíte tu spoustu práce všude kolem, ale když se potom na konci dne za sebou ohlédnete, cítíte velké zadostiučinění. Co jednou zasadíte, to potřebuje zalévat, okopávat. A tak to jde den co den. Ale když vidíte jak to všechno roste, to je to, co je na zahradničení to nejhezčí.

Naše principy

Pokračujeme dále v tradici pěstování širokého sortimentu zeleniny, vše v souladu s ekologií a zejména naším přesvědčením, založeným na respektu k přírodě. Věříme, že je možné půdu užívat trvale udržitelnýmzpůsobem, aniž bychom ji zásobili chemickými prostředky a ta nám bude na oplátku dávat tu nejzdravější a nejchutnější zeleninu.

Záběr na zahradu v červenci

Na rozloze 5000m2 pěstujeme asi 60 různých druhů zeleniny. Pestrá kultura  omezuje riziko přemnožení škůdců a  každoroční obměna plodin pak zabrání vyčerpání půdy a šíření nemocí. S pomocí svazenky vratičolisté, kterou používáme  jako zelené hnojení a kompostu pak opět půdu obohacujeme o důležité živiny a humus. Je to postup známý po mnoho staletí, proto je neuvěřitelné a smutné, že v dnešní době je stále mnoho lidí, kteří se na ekologické zemědělce dívají jako na lháře a podvodníky. Přitom ten rozdíl v chuti je tak patrný. Z moderních přístupů jsme si osvojili zejména používání zakrývacích textilií, které vytváří pro rostliny vhodnější prostředí, udržují vlhkost a teplotu a také je chrání před silnými dešti, kroupami, větrem a nálety hmyzích škůdců.

 Jahody z Vícemili

Kromě zeleniny pěstujeme na rozloze 2500m2 jahody, které nám tady zůstaly po bývalých majitelích. I přes malé zkušenosti jsme se rozhodli v pěstování jahod dále pokračovat. Pokud bude přát počasí, tak se máte na co těšit.



Pažitka

19 Kč

Pažitka

Detail
Cibulka lahůdková s natí - svazek

29 Kč

Cibulka lahůdková s natí - svazek

Detail
Dýně Hokkaidó (kus)

45 Kč

Dýně Hokkaidó (kus)

Detail
Paprika sladká - mix odrůd (500 g)

50 Kč

Paprika sladká - mix odrůd (500 g)

Detail
Petrželka kadeřavá

19 Kč

Petrželka kadeřavá

Detail
Petrželka hladká

19 Kč

Petrželka hladká

Detail
Čerstvý česnek

65 Kč

Čerstvý česnek

Detail
Petržel s natí (svazek)

33 Kč

Petržel s natí (svazek)

Detail
Mangold 500g

65 Kč

Mangold 500g

Detail
Beraní rohy (pikantní) 500g

75 Kč

Beraní rohy (pikantní) 500g

Detail
Mrkev karotka (svazek)

35 Kč

Mrkev karotka (svazek)

Detail
Dýně špagetová (kus)

30 Kč

Dýně špagetová (kus)

Detail

Napište svůj názor

*
*
*
*

* Vložením jakékoliv odpovědi se celé téma posune nahoru jako nejnovější, nevkládejte proto reakce na jiné téma bez použití odkazu 'odpovědět'.

Mrkev karotka (svazek)

35 Kč

Mrkev karotka (svazek)

Detail
Halloumi

35 Kč

Halloumi

Detail
Cibulka lahůdková s natí - svazek

29 Kč

Cibulka lahůdková s natí - svazek

Detail
Rajčata cherry (500g)

65 Kč

Rajčata cherry (500g)

Detail
Beraní rohy (pikantní) 500g

75 Kč

Beraní rohy (pikantní) 500g

Přidáno: 26.08.2018

Detail

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.